Parfymens användning genom tiderna

Att använda parfym ses idag som en vanlig skönhetsrutin, men förr i tiden sågs det mer som en lyxvara som endast var reserverad för personer med hög status. Parfymen har en lång historia och har spelat en viktig roll i samhället, ända från Egypten flera tusen år före vår tideräkning. För att väldoften skulle komma till sin rätt använde folket parfym på flera olika ställen på kroppen, som på handlederna, i håret och i dekolletaget.

För att få ett förtjusande dekolletage har man använt korsetter, bysthållare och smink. Hos Motiva Sverige går det att boka bröstoptimering som framhäver din byst på ett smickrande sätt. Tillsammans med en väldoftande parfym kan du skapa den stil som passar dig bäst. Motiva Sverige samarbetar med de främsta experterna i världen för att ge dig rekonstruktiv och estetisk kirurgi som ger ett vackert och hälsosamt resultat. När du väljer Motiva Sverige får du snabb återhämtning och minimala ärr.

Parfymens historia

I det gamla Egypten dyrkades en särskild gudinna för parfymer, och det är också där vi hittar parfymens ursprung. Paleobotaniker har kunnat visa att befolkningen i det antika Egypten hämtade kåda från pistageträdet och använde det till offergåvor. Sedan år 4000 före Kristus pågick seden där folket också använde kådan till väldoftande rökelse. I Mesopotamien hittar vi de första beläggen i skrift för att parfymen användes för väldoft till människor, nedskrivet på kilskriftstavlor av sumererna i slutet på 3000-talet före Kristus.

Parfymens många användningsområden

Under 1700-talet användes parfym i Frankrike för att dölja dålig kroppslukt och otvättade kläder. Kryddor och mysk importerades från Orienten och olika ingredienser användes till att skapa parfymer. Luktsinnet är tätt kopplat till känslocentrat i hjärnan och människor har genom historien velat lukta gott. Själva doften i sig varierar dock baserat på vilket pH-värde huden har, vilket innebär att samma parfym kan dofta annorlunda när de appliceras på olika människor. Även under 1700-talet kände man till hur lukter kunde framhävas och döljas och parfymerade peruker, kläder och kroppen med olika dofter.

Men forskning har också visat att parfymen kunde användas på sätt som skiljer sig från det mest uppenbara. Genom att gå igenom affärsdokument från parfymörer som var verksamma under denna epok har vi kunnat forma en mer nyanserad bild kring vad dessa affärsmän sålde och till vilket pris. Under slutet av 1700-talet såldes parfymerat vatten, men också puder, pomador och tvål med parfym i. I vissa cirklar ansågs det vara effektivt att använda parfym som medicin, där folket trodde det gick att avvärja pesten med den väldoftande vätskan. I skriften ”Pharmacopoia Bateana” från 1706 går det också läsa ett recept på parfym som ska motverka svimningar. Receptet innehåller mysk, peruvianskt balsam, sibetpäls, rosmarinolja, kanel, kryddnejlika och vinstenssalt. Andra parfymer kunde rena luften, maskera dålig lukt, framhäva bärarens skönhet och förebygga åldrande.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *