Parfymens betydelse och uppbyggnad

I alla tider har människan velat göra sig vackrare och mer attraktiv för det motsatta (eller i vissa fall samma) könet. Det här handlar dock inte bara om att göra sig vacker för någon man är intresserad av. Det handlar lika mycket om intrasexuell konkurrens där man vill bräcka andra av samma kön genom att vara snyggare.

Lukta gott och bli snygg

För män har det traditionellt handlat om att uttrycka sig med kläder och dyra klockor, medan kvinnor har haft fler vapen i sin arsenal. De sminkar sig, det är vanligare att de lägger pengar på plastikkirurgi och har ett bredare urval av smycken att välja mellan. Det här är inga konstigheter, utan en del av den mänskliga historian. Det samma gäller för vår vilja att dofta gott. Under många hundra år var vi som art smutsiga. Vi hade inte toaletter eller duschar. Då var parfymen det som räddade oss. Faktum är att parfymerna inte utvecklats särskilt mycket doftmässigt de senaste 4000 åren, utan det är ungefär samma dofter som gäller nu som i det antika Egypten. Däremot påstås det ofta att driften att ständigt utveckla nya och bättre parfymer bidragit kraftigt till att utveckla den organiska kemin, så när du sprayar dig kan du känna att du samtidigt bidrar till att föra vetenskapen framåt.

En parfym är uppbygd av tre olika så kallade noter:

Toppnot

När du lägger en första liten spray av en parfym på huden eller i luften kommer du känna en initial doft. Den kallas för toppnot och är flyktig men intensiv. Den här doften håller sig i ungefär 15 minuter innan den försvinner och går över i en ny doft.

Hjärtnot

Hjärtnoten är nästa doft som framkommer efter att toppnoten har klingat av. Den luktar oftast svagare och ofta något annorlunda beroende på hur din hud beter sig. Det gör att det kan vara svårt att hitta en parfym som passar dig bara genom att snabbt testa i en butik. Hjärtnoten stannar kvar i upp till en timme innan parfymen återigen förändrar sig.

Basnot

Den tredje delen i parfymens doftmässiga metamorfos kallas för basnot. Det är i nästan alla fall denna not som en parfymtillverkare utgår från när en parfym utvecklas. Den här doften är inte lika påträngande som de två tidigare noterna och drar sig gärna åt läder eller trä. När basnoten väl har trätt fram kan du räkna med att den stannar i ungefär sex timmar på huden, längre tid än så i dina kläder. Det innebär att du som avser att göra något efter en normal arbetsdag bör se till att ta med dig din parfymflaska för att bättra på lukten innan du drar vidare. Om du vet hur en parfym utvecklar sig kan du också planera när och hur en not ska vara mest framträdande. Om du till exempel vill lukta extra mycket när du träffar en dejt första gången, se till att spreja direkt innan ni möts. På så sätt är det toppnoten som bidrar till vilket första intryck du ger.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *