Parfymens historia

Redan i antika Egypten för cirka 4000 år sedan använde man parfym. Man använde då parfym i form av rökelser, krämer eller oljor. De första parfymblandarna i antika Egypten var präster som fick i uppgift att komponera ihop parfymer. Ofta var det endast farao själv eller drottningen som använde parfymer, samt de rika och högre uppsatta i samhället.

Den första och mest kända doften

En mycket välkänd doft från Egyptens antikens tid, var en parfym som kallades kyphi som bestod av en unik blandning av honung, kanel, myrra, torkade russin, enbär och vin. Man brukade värma upp denna blandning för att frigöra aromen. Man har i nutid testat att använda sig av samma ingredienser och resultatet påminner mycket om glögg. Doften är mycket aromatisk och intensiv. Parfym har sedan dess utvecklats både i antikens Rom och Grekland. Där kunde man ha seder som att smörja en viss parfym på en specifik kroppsdel. Dofter utvecklades med tiden och de första signerade parfymerna skapades omkring 400 år före Kristus.

Parfym har alltid haft en viktigt roll i antiken då den kunde spegla både könsroller och användas vid högtider, samt följa med i krus i den avlidnes grav. Under Alexander den stores tid brukade man utvinna animaliska dofter från djurens olika körtlar som ihop med dofter från växtriket, skapade intensiva parfymer för bad, massage och finare tillfällen.

Parfymens unika utveckling

Exklusiva parfymer nådde ända upp till Norden runt 800-talet på Birkas tid. Arkeologer har funnit små frankiska och orientaliska parfymflaskor i vikingagravar. Vikingarna var dock mer intresserade av ädla metaller, snarare än lyxig väldoft. År 1370 skapades den första alkoholbaserade parfymen då man upptäckte att alkohol fungerade utmärkt som en perfekt bas som håller ihop resterande ingredienser av parfymen. Under 1500-talet började parfymer användas mer flitigt inom hovet och under 1700-talet fick Frankrike eget monopol på parfymtillverkning. Under 1800-talet revolutionerades världen av mer tyngre parfymer och Guerlain skapade sin första och mest välkända parfym.

Från 1800-talet fram till idag har utvecklingen gått långt med parfymtillverkningen. Vi använder oss idag av mer syntetiska ämnen men också i kombination med naturliga ingredienser. Att använda parfym kan kännas både lyxigt och få oss att må bra. För att ha ett optimalt välbefinnande, är det viktigt att ta hand om både huden och kroppen. Då kan man skämma bort sig själv med produkter och tjänster från Hudoteket som har allt man behöver till sin vardagslyx.

När det gäller användning av parfym kanske man har hört att man ska spraya parfym på handleder och hals men sanningen är att det finns andra bra tips och råd på optimal användning av sin parfym. Man kan till exempel spraya parfym på armbågarna och i knävecken för att sprida en optimal väldoft.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *