Parfymens historia

Människans drifter är att äta, dricka och att para sig. Parfymen i sig är ett medel som kan underlätta alla dessa sökanden.

Förhistoria

Sedan människan börjat gå upprätt har vår evolution egentligen inte hunnit så långt eftersom 2 miljoner år tillbaka är en ganska kort period jämfört med många andra djurarter. Faktum är att det i exempelvis havet finns fiskarter som ser väldigt likartade ut och uppför sig som för hundratals miljoner år sedan. Människan har hunnit justera vissa beteenden och givetvis tankesätt, men våra kroppar ser fortfarande likadana ut förutom det faktumet att medellängden tycks öka hela tiden.

Precis som för två miljoner år sedan svettades vi då det utgör en evolutionär fördel – vi kan springa långa distanser till skillnad från väldigt många djurarter. Svetten har dock förmåga att lukta illa och stinka på ett sätt som man gärna inte vill. För cirka 4000 år f.kr. började människan samlas i byar och mindre samhällen, och det var vid den här tidpunkten som Egypten och Maya- och Inkarikena blomstrade. I takt med att fler människor trängdes istället för som förr bo i små hyddor eller i grottor gjorde att intresset för att lukta godare uppstod. Olika doftsubstanser extraherades från diverse material och påfördes sedan under exempelvis armarna i armhålorna.

Antiken, medeltiden

Under antiken så kom parfymindustrin igång i stor skala. Då parfym kostade mycket att framställa var de uteslutande till för de välbeställda invånarna. Man parfymerade inte bara sina kroppar utan även sängar, möbler, favoritslavar, hästen och så vidare. I Italien tog sedermera Venedig över den ledande rollen som importör av eteriska oljor från Fjärran Östern. Parfym fortsatte att vara en exklusiv vara för överklassen.

Medeltiden betraktas på många sätt som en smutsig era, då städer på allvar började överbefolkas vilket medförde sanitära olägenheter. Det fanns inte någon parfym i världen som kunde hejda avloppslukter från gatan eller någon smitta som orsakade farsoter för den delen heller. Parfymer slutade dock inte att användas hos de som hade råd, men det var inte prioriterade eftersom fokus låg på att just bekämpa de sanitära olägenheterna som fanns.

1800-1900-talen

Parfym började vid det här laget kunna framställas i stor skala, inte minst när industrialiseringen framskred. Även medelklassen och enkelt folk kunde köpa billigare parfymer för eget bruk. Parfym började användas till tvätt- och diskmedel bland mycket annat.

2000-talet

Parfym är idag mer lättillgängligt än någonsin tidigare. De allra flesta har råd med åtminstone någon sort. Ett modern talesätt är att säga ”vederbörande luktade billig parfym”. Det är dock inte alla som använder parfym idag då deodoranter ofta fyller samma funktion och är enklare att applicera. Parfym idag används ofta vid finare tillfällen, främst efter att ha besökt behagliga dejtingsidor etc. och bestämt träff. Genom att dofta gott kan man göra ett gott intryck på sin eventuellt framtida partner.

Parfymen kommer troligtvis fortsätta att utvecklas och få nya användningsområden.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *