Parfymens roll

Dofter har alltid fascinerat människan och de har en betydligt större roll i våra liv än vi kan ana. En doft kan få en person att känna avsky, nostalgi, kärlek eller hopp. Inte sällan förknippas dofter med minnen från barndomen men också minnen som uppkommer under livets gång. Kanske har du någon gång älskat en person så innerligt att dennes doft har etsat sig fast i ditt minne. Kanske har den personen använt en speciell parfym varje dag som du alltid kommer att förknippa med henne eller honom. Om er relation sedan tar ett abrupt slut eller personen försvinner ur ditt liv för all framtid, är det en stor sannolikhet att du varje gång du möter en annan person som bär samma parfym, kommer att känna att ditt hjärta slår en volt och att det vore som om du hade din käresta tillbaka igen.

Parfymen tar sig olika uttryck i doftväg, på olika personer

Visst är det konstigt att en parfym som doftar på ett sätt hos en person kan ta sig ett helt annat doftintryck på en annan? Så är dock fallet och vår egen doft som vi går omkring och bär på är aldrig någon annan lik. Det kan faktiskt vara så att du går förbi en person på en fest eller dylikt och känner en parfymdoft du prompt vill ha själv. Till din stora förtjusnung spirnger du till affären efter att ha frågat personen vilken parfym han/hon använder, och köper samma sort. När du kommer hem och provar märker du att det doftar helt annorlunda. Det här är ingen raketforskning utan ett helt naturligt fenomen eftersom personers olika livsstilar, ålder och övriga dofter som kombineras med parfymen (schampo, kroppsolja och liknande), också gör sitt till. Även hudens sammansättning och hormonerna spelar roll. Bland annat doftar faktiskt parfymer olika på en kvinna som har sin menstruation, än vad de gör när hon inte har den. Så känsliga är alltså dofterna och intrycken.

Val av partner och parfymer

Har du lagt märke till att du dras till vissa dofter och mindre till andra? Om du någon gång lusläst olika dam- eller herrtidningar så kan du ibland se en lista på olika parfymer som lämpar sig särskilt väl om du vill inge ett speciellt intryck. Du kanske småler åt denna gallimatias, men faktum är att det ligger mer sanning i de påståenden än vad vi tror. Testa så får du se! I många fall fungerar det faktiskt. Olika parfymer skapar nämligen olika lockelser som attraherar allehanda typer av människor. Så om du vet med dig vilken din typ av partner är och vill fånga honom/henne – gå en sväng till en parfymbutik först…

Förutom parfymen har den egna kroppslukten en viktig roll. Det är den som väcker något till liv inombords när vi möter en person. Det är även den som bidrar till om parfymen vi bär spär på effekten.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *