Parfymmuseet i Grasse

I Grasse doftar det rosor, lavendel och jasmin. Några mil från den franska Rivieran ligger staden Grasse, som omges av stora blomster- och fruktodlingar. Staden är sedan 1700-talet känd för sin parfymtillverkning och hit vallfärdar människor från hela världen just för dofternas skull. Tio procent av världens parfymtillverkning sker här. Det råder stort hemlighetsmakeri bakom stängda dörrar. Det går inte att söka patent på en doft och därför försöker man hålla recepten hemliga och kombinationerna av en ny doft som ska lanseras får inte under några omständigheter läcka ut. På några av parfymhusen kan även du göra din egen doft.

Lär dig mer om parfymens historia

Vill du veta mer om parfymens historia? På museet utanför Nice får du en inblick i parfymens långa historia som började i Orienten. Sedan utvecklades parfymen hos de gamla egyptierna på Faraos tid. Den användes i religiöst syfte och endast av eliten. Under antiken i Grekland fortsatte man därefter utvecklingen av parfym och här blev den mer sofistikerad. I Rom blåste man glas till förvarings- och transportkärl för de dyra dropparna som nu blev mer lättillgängliga. Museet i Grasse har fem avdelningar för olika tidsepoker och de presenteras i kronologisk ordning. Museet grundades 1989 och har unika och mycket sevärda samlingar.

Olika aktiviteter på museet

På museet finns en intressant utställning med olika parfymflaskor som är designade av kända konstnärer. Museet anordnar även olika aktiviteter och workshops. För barnen finns parfymverkstaden där de själva kan blanda till egen parfym. Skolor och andra grupper har möjlighet till skräddarsydda föreläsningar och kurser. Den som inte har möjlighet att komma hit men vill anordna parfymprovning finns olika kit för parfymtillverkning att köpa. I Grasse ligger dessutom en av världens få parfymskolor, där man kan utbilda sig till ”näsa”. Att vara ”näsa” innebär att utveckla parfymer och nya dofter och dessutom kunna urskilja omkring 1400 olika dofter. Som ”näsa” ska man givetvis vara icke-rökare och dessutom avstå från exempelvis kaffe.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *