Parfymens uppbyggnad – noterna

När man beskriver en parfyms doft brukar man tala om noter. Det kommer från en metafor från musikens värld, då man jämför parfymens olika ”beståndsdelar” med tre stämmor, som tillsammans blir till parfymens ackord och harmoniska helhet. När man doftar en parfym känner man långsamt allt fler av parfymens ”noter”, så att hela doften blir som en skickligt komponerad symfoni (om parfymtillverkaren är skicklig, vill säga).

De första noterna man märker när man doftar en parfym är de som kallas för toppnoter eller huvudnoter. De utsöndras direkt efter att man har applicerat parfymen på huden. Det sker genom att toppnoterna består av små och lätta molekyler, som avdunstar mycket fortare än de andra noterna i parfymen. Det är vanligt med friska toppnoter, till exempel citrus, kaprifol, persika, rosor, koriander, timjan, kanel eller ingefära.Vintage_Atomizer_Perfume_Bottle

Mellannoterna, eller hjärtnoterna, följer toppnoterna i parfymens symfoni. Hjärtnoterna är viktiga av två anledningar: dels för att det är denna doft som är själva kroppen i parfymen, och som blir det bestående intrycket av dess doft, dels för att mellannoterna döljer uppkomsten av basnoterna, som ofta upplevs ganska obehagliga till en början. Med hjälp av mellannoterna får basnoterna den övergång de behöver. Vanliga dofter för mellannoterna är till exempel lavendel, liljekonvalj, apelsinblommor, jasmin, mandel och ylang-ylang.

Basnoterna börjar som sagt uppstå redan innan mellannoterna har försvunnit, och de stannar kvar efteråt. Basnoterna ger parfymen dess djup, precis som en basfiol i en symfoni. De är motsatsen till toppnoterna på det sättet att de består av tunga och stora molekyler som avdunstar långsamt. Vanliga dofter för basnoterna är mysk, vanilj, sandelträ, patchouli, tonkabönor, rökelse, kåda och mossa.

Om du vill investera i att köpa en riktigt bra parfym till dig eller din bättre hälft, kan det behövas ett extra tillskott i kassan, eftersom de bästa parfymerna inte är billiga. Ett bra sätt att tjäna in några extra hundralappar eller tusenlappar är att leta igenom sina byrålådor och smyckeskrin hemma efter guldklockor och guldsmycken som man inte använder. På Guldbrev.se kan man nämligen sälja guld till bra pris, och få pengar tillbaka som man kan använda till något annat, till exempel en kvalitetsparfym.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *