Parfymens olika användningsområden

 

Parfymer har funnits i olika former sedan urminnes tider. Historiker har bevisat att man använde sig av parfym redan i det gamla Mesopotamien, alltså flera tusentals år f. Kr. Ända sedan dess har det varit en del av människors liv och är det än idag. Hur man har spridit väldoft har dock förändrats över tid och även parfymen har utvecklats på olika sätt i olika delar av världen. I västvärlden används parfym till exempel främst i sprayform medan

Air freshener, red fruits perfume diffuser shot with copy space on blurred wooden background. Air freshener, red fruits perfume diffuser and stems of reeds to spread a perfume slowly indoors. Object placed on gray table with blurred wooden background, horizontal shot photography.

man i stora delar av Asien mest begagnar sig av rökelse. I parfymens tidiga dagar använde man sig främst av växter när man gjorde parfym. Man använde till exempel kåda från vissa träd, örter, kryddor och olika sorters blommor och bär. Man kallpressade det mesta för att utvinna den väldoftande oljan. Idag har tekniken utvecklats mycket men fascinerande nog använder man sig fortfarande av samma ingredienser.

Användningen idag

Idag parfymerar vi oss själva mestadels för att dofta gott men parfym kan även användas på andra sätt. Det finns till exempel doftsprayer som används för att sprida väldoft i hemmet. De kan sprayas rakt ut i luften eller till och med direkt på möbler och textilier. Har man till exempel en gammal soffa som luktar lite unket kan man lätt fräscha upp den med en doftspray. Fungerar inte detta får man nog helt enkelt överväga att köpa sig en ny soffa. Ett annat sätt att föra in goda dofter i hemmet, eller dölja dåliga – allt beroende på vad behoven är, är att använda sig av doftblock eller doftgel av olika slag. Dessa finns bland annat för toaletter. Doftoljor är också de mycket vanliga och effektiva om man vill att ett rum ska dofta gott. De kan användas på olika sätt. Antingen hälls de i ett kärl tillsammans med vatten och värms upp av värmeljus så att dofterna frigörs eller så kan de förvaras i en flaska tillsammans med pinnar av bambu. Pinnarna stoppas ner i parfymvätskan, drar åt sig den och sprider sedan doften av parfym i rummet lite i taget och under lång tid.  

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *