Parfymens historia

 

Parfym betraktas idag som en alldeles vanlig företeelse, något som de allra flesta av oss har och använder varje dag. Det är kanske lätt att tro att parfym är en ny uppfinning men så är faktiskt inte fallet. Faktum är snarare att parfym är en väldigt gammal företeelse som funnits med under väldigt lång tid. Vetenskapsmän tror till exempel att redan runt 4000-talet f. Kr. började kådan från vissa träd brännas som rökelse för att avge behagliga dofter. Allt sedan dess har parfym, i dess olika former, varit en del av människors liv. Produkten har också en mycket intressant historia som i korthet kommer att beskrivas här i den här artikeln.

Egypten – parfymens vagga

Det var de egyptiska faraonerna som var bland de första att börja använda sig av olika örter, växter och andra naturtillgångar för att skapa väldoft. Den egyptiska kulturen var mycket långt framskriden och man levde mycket civiliserat, något som bidrog till att man kunde spendera tid på sådana triviala HiRessaker som att ta fram parfym. Till en början var det vanligast att man brände dessa material men allt eftersom kom man på nya tekniker och började till exempel pressa olika material för att på så sätt kunna få fram de dyrbara doftoljorna från dem.

När parfymen sedan spred sig mer och mer över världen användes den inte främst för att man ville lukta gott, utan snarare för att dölja otrevliga dofter. Människornas hygien lämnade nämligen mycket att önska och istället för att tvätta sig parfymerade man sig.

De rika och kända

Parfym har alltså funnits väldigt länge men tidigare var det inte alla som hade råd att hålla sig med parfym. Väldoften var en riktig lyxvara och det var först och främst framstående och välbärgade personer som faktiskt hade råd att köpa och använda parfym. Allra vanligast var det att parfym bars av kungligheter och andra personer vid hoven. Vissa kungahus hade till och med en egen parfymmakare knuten till sig. Någon som sägs ha varit oerhört förtjust i väldoft var Napoleon. Enligt rykten ska han ha använt sig av över 120 liter parfym – i månaden!

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *