4711 – klassikern och nyheterna

Hur luktade människorna på 1800-talet? Har du någonsin funderat på det kan du sluta nu. Det är bara att besöka närmsta parfymaffär för att lukta på en riktig parfymklassiker. 4711 är namnet på världens äldsta parfym som fortfarande produceras efter originalreceptet. Den började tillverkas redan 1792 och fick sitt namn efter adressen i Köln där de aromatiska oljorna blandades. 4711 är parfymens svar på julmusten, receptet är topphemligt. Inte så konstigt med tanke på att parfymen säljs fortfarande efter mer än 220 år.

Klassikern som var före sin tid

Flera hundra år innan CK One och andra unisex parfymer lanserades så fanns alltså 4711. Det sägs att den användes av både Goethe och Richard Wagner, så nu vet vi hur det luktade under musiksoarén och poesikvällen i de fina salongerna. När 4711 lanserades var den även till för att dricka, gärna blandat med vin. Napoleon krävde dock att alla recept som inmundigades skulle varudeklareras så slutade de att marknadsföra den som det. Det är en eau de cologne så den luktar inte lika starkt som en eau de toilett, men tar du parfym i naveln så varar doften längre. 4711 har en bas av mysk och cederträ som sedan toppas med citrusfrukter och en hjärtnot av blommor som ros och lavendel. En magisk kombination som fortfarande håller.

Moderna varianter av 4711

Wilhelm Muehlens heter upphovsmannen till 4711 och sägs ha fått sitt recept av en munk. Idag finns det flera varianter av parfymen. Fast allt för långt från originalet har de inte gått, utan det är fortfarande fräscha dofter av citrus. Dessutom har de utökat sortimentet med både tvålar och diverse hudkrämer. En rolig sak med 4711 är att du faktiskt kan få komponera din egen cologne i deras gigantiska parfymeri. Det finns tusentals olika dofter att mixa samman till din egna parfym. Se bara till att ta patentet så du inte behöver betala vid delgivning om ditt resultat blir lika klassisk och tidlöst som receptet till det mirakelvatten som munken skapade i slutet av 1700-talet. Det är även ett museum där du kan få ta del av en levande parfymhistoria.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *