Så tillverkas din parfym

 

Parfym är en riktig lyxvara som det är fantastisk att ha tillgång till. Finns det något bättre än när man äntligen hittar den där parfymen som är exakt rätt? Som passar en helt perfekt och som är en representation av den person man är. Det kan krävas lite arbete innan man når dit, men när man väl hittat den rätta kommer man att förstå att det var väl värt all möda. Det är helt enkelt något alldeles speciellt när man hittat “sin” parfym.

Det ligger mycket arbete bakom bra parfymer men hur går det då egentligen till när parfymen tillverkas?

Tillverkningsprocessen bakom parfymerna

laboratory technician at the work.

Att tillverka parfym är en mycket avancerad vetenskaplig process som dessutom kräver en stor och gedigen kunskap. För att skapa en bra parfym måste man naturligtvis ha en mycket erfaren och begåvad doftkonnässör som sätter samman de olika noterna som ska ingå i parfymen i rätt kombination och dos. Men det gäller också att få fram de olika ingredienserna så att man också kan skapa den slutgiltiga parfymen.

Oljan från de ämnen som man vill få doft från kan utvinnas på flera olika sätt. Det kan röra sig om expression där råmaterialet utsätts för hårt tryck så att aromoljan pressas ut och kan samlas upp. Man kan även använda sig av destillationsmetoden. Denna metod går till så att man hettar upp vatten som förvandlas till ånga som får passera genom råmaterialet och föra med sig doftoljorna. Ångan samlas upp och när den svalnar återgår den till sin ursprungliga form, alltså vatten. I detta stadie är det lätt att separera ut doftoljorna som sedan kan användas i parfymer. Metoden är dock ganska aggressiv och passar därför inte alla typer av råmaterial, vissa av dem förstörs helt enkelt av den höga temperaturen och måste därför utvinnas med alternativa metoder. Den absolut vanligaste metoden för att utvinna doftoljor från råmaterial är dock extraktion, eller maceration, som är det riktiga namnet på metoden. Detta innebär att det material vars doft man vill åt läggs i ett lösningsmedel som drar ut doften som sedan kan filtreras fram.  

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *