Parfymens historia

Parfymens historia är lång och händelserik. Parfymer har gått från att ha varit ett uttryck för religiositet och naturnärhet till en kommersiell världsomspännande industri. Det är en fascinerande utveckling som är lätt att glömma bort när man ser dagens alla moderna parfymmärken som Chanel, Boss och Laura Biagiotti.

Parfymens ursprung

Bland historiker är parfymens ursprung omtvistat. Det finns många teorier om parfymens historia, men den etablerade teorin är att parfymen har sitt ursprung i Egypten på 4000-talet f.Kr. Under denna tid ska man ha använt olika dofter liknande parfymer vid såväl religiösa ceremonier som till vardags. Dofterna hade en närmast religiös ställning och beskrevs som solguden Ras svett. De ansågs heliga och kunde ha en healande effekt mot förkylningar, halsont och ålderdom beroende på vilka oljor, örter och blommor som användes.

Historien är sedan att parfymer spred sig vidare till Mesopotamien (nuvarande Syrien och Irak), där man också funnit de första skriftliga beläggen för parfymens existens. Det går att läsa om parfymer på sumerernas kilskriftstavlor från slutet av 3000-talet f.Kr. Man har även hittat offergåvor från 3000- och 2000-talet f.Kr. som bekräftar parfymens närvaro.

Successivt spred sig trenden med parfymer. Under 1100-talet kom trenden till Paris där den blomstrade som aldrig förr. Särskilt boktryckarkonstens intåg bidrog till spridandet av parfym eftersom man kunde börja dela med sig av recept och andra knep för att få till de där mest väldoftande parfymerna. Det började betraktas som en konstform snarare än något religiöst och blev mycket populärt bland de högre samhällsklasserna. Det är inte för intet som den franske kungen Ludvig XV:s hov gick under smeknamnet ”det parfymerade hovet”. Allt från kläder och peruker till mattor och möbler parfymerades på slotten. Ofta var det starka dofter, en trend som emellertid bröts under 1700-talet då det skedde en generell förbättring av hygienen i samhället. Det fanns då inte ett lika stort behov av parfymer som neutraliserade andra kroppsdofter. Istället blev mildare dofter som citronvatten och Marie-Antoinettes favoriter, rosen- och violvatten, på modet.

I takt med kemins framsteg under 1800-talet utvecklades flera nya dofter och parfymtillverkningen började bli alltmer industrialiserad. Världens mest berömda parfymmärke Chanel med legendariska doften ”N°5” skapades för första gången 1921. Denna doft brukar ses som starten av den moderna parfymindustrin med nyskapande dofter, celebra namn och lyxiga parfymflaskor. I takt med globaliseringen under 1900- och 2000-talen har parfymen spridit sig mer och mer. Samtidigt har också priserna på parfym kunnat pressas ner. En anledning till det är att man började använda syntetiskt framställda ämnen istället för naturliga råvaror vid tillverkningen. Det har medfört att fler kunnat unna sig att köpa en väldoftande parfym. En parfymflaska är numera ett naturligt inslag i de flesta personers badrumsskåp. Så har det dock inte alltid varit om vi tittar tillbaka på historien.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *