Lavendel – en parfymklassiker

Provence och lavendel är starkt förknippade med varandra. I södra Frankrike där de purpurfärgade fälten breder ut sig sprids en doft som andas gammaldags romantik, trygghet och lugn. Lavendel innehåller stora mängder eterisk olja och har hela 40 olika verksamma beståndsdelar. En gammal tradition är att lägga små vackert sydda eller broderade påsar med lavendel i linneskåpet, dels för att malen skyr doften men också för att linnet antar en diskret doft. Som medicinalväxt anses lavendel verka både lugnande och kramplindrande. Lavendel är mest känd som doftämne i tvålar och värmeljus

Rogivande och lindrande

Visste du att lavendel kan användas både på insidan och utsidan? Doften är en av de äldsta som använts inom kosmetika. Lavendel både doftar och gör gott. Man kan koka ett rogivande te på blommorna. Teet kan även hejda ett migränanfall att bryta ut ifall man dricker teet i början av anfallet. Det kan dessutom fungera som kramplösande på mage och tarm. För utvärtes bruk kan man använda den eteriska oljan utspädd i annan olja för att lindra sveda och klåda. Outspädd kan oljan användas på mindre hudområden för småsår, insektsbett eller brännblåsor. Har man känslig hud ska man vara försiktig med användandet vid utvärtes bruk.

Parfym under antiken

Redan under antiken användes lavendel som parfym och romarna använde den i sina badinrättningar. Oljan som framställs ur blommorna används främst till parfym och tvåltillverkning. Lavendel är en flerårig halvbuske som blir ungefär 50-100 centimeter hög. Växten finns även i en dvärgform som är kortare och växer mer kompakt. Den förekommer i flera färger från vit och ljusrosa till flera nyanser av lila och purpur. Det finns flera olika arter och hybrider som odlas, främst i Sydeuropa. Lavendel är en odlad art men kan finnas som förvildad art även i Sydsverige. De största odlingarna finns i Frankrike, Spanien och Ungern.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *