Chanel No 5 – en klassisk parfym

Chanel No 5 har fått sitt namn från den franska modeskaparen Coco Chanel. Trots att den heter ”nummer 5” är parfymen den första som lanserades av Chanel, vilket skedde i maj år 1921. Att den kallas nummer 5 beror på att man inför lanseringen hade tagit fram flera olika dofter, som Chanel skulle välja mellan. Dofterna var numrerade, och det var den femte doften som Chanel föredrog och valde att sätta sitt namn på. Chanel lär ha sagt att hon skulle presentera sin kollektion med klänningar den 5 maj, som är den femte månaden på året, och att de därför skulle låta parfymen behålla siffran fem, för att den skulle föra tur med sig.

CHANEL_No5_parfumSedan dess har Chanel No 5 blivit lika klassisk och ikonisk som Chanel själv, och den är än idag en av de mest välkända parfymerna i hela världen. Dess namnkunnighet kommer sig inte bara av att Coco Chanel är en av historiens mest välkända modeskapare, utan också av den rad kändisar som under åren har använt sig av parfymen. Marilyn Monroe svarade till exempel på frågan vad hon bar när hon sov med att säga ”två droppar Chanel No 5”. Inte helt oväntat ökade försäljningen av den nämnda parfymen stort kort därefter.

Ytterligare en anledning till parfymens ikoniska status är sannolikt att Chanel gick emot de rådande konventionerna gällande parfym när hon lanserade den. Traditionellt hade det gällt att respektabla kvinnor endast bar blomdofter, medan jasmin och mysk var för kurtisaner eller prostituerade. I Chanel No 5 kombinerade Chanel dessa dofter för att skapa en modern parfym för flapper-kvinnor som passade 1920-talets frigjorda anda.

En modeskapare som hittills inte har lanserat sin egen parfym, utan som fortsätter att koncentrera sig på att skapa kläder, är Rodebjer. Du hittar kläder från Rodebjer och en rad andra designers på Outletsverige.se – dock inga parfymer.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *